Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

1821... 2010

Κάποιοι επίσημοι θα πουν σήμερα λόγια μεγάλα γεμάτα στόμφο! Για να… τιμήσουν(!) οι άκαπνοι τους μπαρουτοκαπνισμένους, οι προσκυνημένοι τους απροσκύνητους. Επί της ουσίας, ο σκοπός της Επαναστάσεως του 1821 παραμένει μέχρι σήμερα αδικαίωτος και ο λόγος του Ρήγα "Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή" επίκαιρος όσο ποτέ!

Μέσα "από τα κόκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα Ιερά", μέσα από το Αίμα αμέτρητων Εθνομαρτύρων ήλθε η όποια εθνική ελευθερία. Μια ελευθερία αλυσοδεμένη με τα δάνεια των τοκογλύφων, που δήθεν μας "βοήθησαν" οικονομικά στην διάρκεια της Επαναστάσεως, μέσα από την εξάρτηση και την υποτέλεια δημιουργήθηκε μια ψευτο-ελεύθερη Ελλάδα, που στην πραγματικότητα ήταν και δυστυχώς είναι και μέχρι σήμερα ένα προτεκτοράτο. Μόνο και μόνο η ονομασία των κομμάτων, που υπήρχαν στην νέα μετεπαναστατική Ελλάδα δείχνουν το πόσο ελεύθερο κατέστη το Έθνος μας: Αγγλόφιλο, Γαλλόφιλο, Ρωσόφιλο. Από τότε μέχρι σήμερα διαβήκανε χρόνοι 189, χρόνοι τραγικοί μα και ηρωϊκοί, με την Ελλάδα άλλοτε να μεγαλώνει και άλλοτε να μικραίνει... Άλλοτε με Ήρωες στο πηδάλιο του Έθνους και άλλοτε με προσκυνημένους και ραγιάδες να σέρνουν την χώρα στα θλιβερά μονοπάτια της υποταγής!

Η μοίρα των Αγωνιστών ήταν σκληρή. Άλλοι φυλακίσθηκαν, άλλοι κρεμάστηκαν στις καρμανιόλες σαν κοινοί εγκληματίες και άλλοι έφθασαν στο σημείο να ζητιανεύουν για να ζήσουν. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, ο Ήρωας των Δερβενακίων, ο οποίος για όσους δεν το ξέρουν, ζητιάνευε στην "ελεύθερη" Ελλάδα έξω από τον Ναό της Ευαγγελίστριας, όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερα στον Πειραιά... Ο καιρός δεν ήθελε πια Ήρωες. Ήθελε πολίτες, δημόσιους υπαλλήλους και καθώς πρέπει αστούς… Επάνω σ’ αυτούς κτίστηκε η θλιβερή Ελλάδα των ημερών μας...

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΟ-ΣΚΟΠΗΣΗ 2

Έληξε σήμερα το μίνι-γκάλοπ για τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσετε τον... όποιον ψηφίσετε.
Δεν έγινε... χαμός από ψήφους γιατί δεν... πορωθήκατε με ένα γκάλοπ το οποίο δεν αναφέρει υποψηφίους. Μην ανησυχείτε! Θα ακολουθήσουν πολλά ως το Νοέμβρη, κάθε είδους και όχι μόνο στα blogια. Όπως είχα φανταστεί, τα αποτελέσματα έδειξαν πως το κόμμα καλά κρατεί, αφού 45% θα ψηφίσετε "στεγνά" το κόμμα, 45% αυτόν που έχει ικανότητες και ένα 10% παραδέχτηκε πως θα ψηφίσει κοιτώντας την πάρτη του! Φυσικά αυτοί που ψηφίζουν κόμμα κοιτούν και την πάρτη τους (και το αντίστροφο). Κόμμα υπεράνω όλων λοιπόν. Τι θα έδειχνε όμως μια Δημο-σκόπηση μετά την υποψηφιότητα του Θανάση Γρυλλάκη; ΜμΜμ...!

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ

Σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα την υποψηφιότητά του για τον "Καλλικρατικό" Δήμο Νάξου ο Θανάσης Γρυλλάκης. Μηχανικός στο επάγγελμα, προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Επαρχείου Νάξου και νομαρχιακός σύμβουλος.

Αναφέρει: "Σήμερα δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των δυνατοτήτων σύγχρονων πολιτικών. Αυτό που αμφισβητείται είναι η προσήλωση τους στον όρκο τους να υπηρετήσουν το λαό. Πολιτική, λέξη ομόρριζη με τον πολιτισμό. Πολιτισμό που τον έχουμε ξεχάσει, τον έχουμε στα αζήτητα. Είναι καιρός να απαλλάξουμε την πολιτική από τις δουλείες της! Είναι καιρός η πολιτική να γίνει άσκηση θυσίας και προσφοράς, να υπηρετεί σκοπούς και όχι σκοπιμότητες!
Ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να δει πέρα από τα όρια των κομμάτων και έτσι να υπηρετεί αναγκαιότητες και όχι ανάγκες! Η πολιτική είναι η τέχνη να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο. Είναι απαραίτητο να κατανοηθεί πως η ηθική πρέπει να γίνει η βάση για τη χάραξη μιας νέας ρεαλιστικής πολιτικής σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Έχοντας στο μυαλό μου αυτές τις σκέψεις και ξεκινώντας από ειλικρινή αγωνία και ανησυχία για το μέλλον αυτού του τόπου και τα προβλήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τους πολίτες του, πραγματοποίησα συναντήσεις και επαφές με φίλους που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και αποφάσισα να συνεχίσω στο στίβο της πολιτικής και να ηγηθώ ψηφοδελτίου στον ενιαίο Δήμο Νάξου όπως θα προκύψει από τη ψήφιση του νομοσχεδίου "Καλλικράτης".
Για μας κυριαρχεί μια μόνο αξία κι ένα μέτρο, Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Όπως έλεγε και ο Πρωταγόρας "Μέτρον πάντων χρημάτων άνθρωπος"."


Νάξος 22/03/2010

Θανάσης Γρυλλάκης
Μετά από την αναγγελία υποψηφιότητάς του, αναμένονται εξελίξεις, παρασκήνια και πολλά... γκάλοπ. Πλέον διαμορφώνεται περισσότερο το προεκλογικό σκηνικό με 3 υποψηφίους: Νίκο Μαράκη (που αφήνει να εννοηθεί πως θα έχει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ), Θανάση Γρυλλάκη (από το χώρο του ΠΑΣΟΚ) και Μανόλη Μαργαρίτη (από το χώρο της ΝΔ). Ελπίζω να "ξεκολλήσουμε" απο τα στενά κομματικά πλαίσια αν θέλουμε να δούμε καλύτερες μέρες σε αυτό τον τόπο. Ελπίζω...

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΟ-ΣΚΟΠΗΣΗ... ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ

Πολύ μοδάτες οι Δημο-σκοπήσεις αυτές τις μέρες (που να δείτε τι έχει να γίνει όσο περνάει ο καιρός!..). Σας το είχα πει: Μπήκα και εγώ στον πειρασμό. Ναι ντε, να κάνω και εγώ μια δημο-σκοπησούλα αλλά δεν ήθελα να γκρινιάζετε περί αξιοπιστίας. Αυτό που σας ζητάω εγώ είναι να είαστε απόλυτα ειλικρινείς (αφού έτσι κι αλλιώς κανείς δεν ξέρει ποιός είσαστε - ανώνυμα ψηφίζετε). Κάντε "κλικ" λοιπόν και παραδεχτείτε το λόγο για τον οποίο θα ψηφίσετε τον "Χ" δήμαρχο (δε με ενδιαφέρει ποιόν).
Έχετε τις εξής επιλογές:

1. Επειδή είναι ικανός.
Ο άνθρωπος "το' χει", πιστεύω σ'αυτόν και ότι θα μας πάει μπροστά...

2. Είναι "καλό παιδί".
Μπήκε και αυτό ως... κριτήριο ψήφου (θα ψηφίζατε... κωλόπαιδο; μπα!).

3. Στηρίζω το κόμμα.
Πάνω από όλα το κόμμα (να μη βγουν οι άλλοι και ας καούμε).

4. Κοιτάζω την πάρτη μου.
Τον ψηφίζω για να κάνω τη δουλειά μου. (Τι πιο ειλικρινές;)

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι λόγοι αλλά επικεντρώθηκα στους κυριότερους.
Άντε λοιπόν, ξεκινήστε! Λίγες μέρες έχετε.
Τώρα δε χρειάζεται να ψηφίσετε... 999 φορές ο καθένας, ούτε χακεριές!
Μια και έξω. Αλλά για μια φορά στη ζωή σας έστω... πείτε αλήθεια!

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Ο ΚΟΚΚΟΤΑΣ... ΔΕ ΘΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ!

Λίγο πρίν, ο Βασίλης Κόκκοτας ανακοίνωσε στον Ρ/Φ σταθμό "Μεσόγειος" πως οριστικά δε θα καταθέσει υποψηφιότητα για το Δήμο Νάξου. Μεταξύ των άλλων είπε "… ο Καλλικράτης απαιτεί στελέχη με ικανότητες σε υψηλό επίπεδο. Όχι μετριότητες…" "...η Νάξος είναι μια τεράστια δεξαμενή με ικανότατους ανθρώπους…" "...για τα υπάρχοντα σχήματα δε θέλω να πω, αλλά…" "...ο διευρυμένος Δήμος ίσως είναι σε επίπεδο επαρχείου…" "οι απαιτήσεις είναι μεγάλες…". Τέλος λοιπόν στα σενάρια υποψηφιότητας Κόκκοτα (από πολλούς ήταν αναμενόμενο). Μήπως να περιμένουμε κάποιον άλλο υποψήφιο με "δυνατά" στελέχη... ή το ΠΑΣΟΚ θα εκφραστεί από το Νίκο Μαράκη;

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΟ-ΣΚΟΠΗΣΗ

Πολύς λόγος για τη σφυγμομέτρηση των ψηφοφόρων εδώ και αρκετό καιρό, ξεκινώντας με ένα "παπαγαλο-γκάλοπ" που τάχα έγινε (κανείς δεν ξέρει πότε και σε ποιούς) και που έδινε άνετη νίκη στον τωρινό δήμαρχο Νίκο Μαράκη. Ακολούθησε η δημοσκόπηση της "Κυκλαδικής" η οποία αποσύρθηκε προχθές (μετά από... εκτόξευση του υποψηφίου Μανόλη Μαργαρίτη - μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του) γράφοντας σχετικά:

"ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ, ΤΕΛΟΣ
Οι διαδικτυακές δημοσκοπήσεις γίνονται για να μπορούν τόσο οι διαχειριστές των ιστοτόπων και κατ επέκτση και οι επισκέπτες τους, να λαμβάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται. Σε καμία περίπτωση δεν γίνονται για δημιουργία εντυπώσεων και διαγκωνισμό κλακαδόρων. Στην πρώτη μας δημοσκόπηση για τα προβλήματα της Νάξου, ψήφισαν γύρω στα 40 άτομα. Για το "ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για δήμαρχο Νάξου" έγινε πραγματικά χαμός. Η απότομη αύξηση ποσοστών, η αφύσικη ροή ψήφων, έδειξαν ότι δυστυχώς, ούτε αυτή, αλλά και καμία άλλη δημοσκόπηση διαδικτυακή, είναι κατά το μέτρο που θέλουμε εμείς που τις διοργανώνουμε, αξιόπιστη. Γι' αυτό και την καταργήσαμε. Το αν θα επανέλθουμε, αυτό είναι σίγουρο. Ομως θα γίνει με όρους που θα διασφαλίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία. Ζητούμε συγνώμη για την κατάργηση και θα επανέλθουμε..."


και... επανήλθε σήμερα με λιγότερους υποψήφιους, γράφοντας σχετικά:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ
Επειδή πολλά ακούστηκαν, και μάλιστα έφτασαν ορισμένοι να γίνουν περισσότερο απο γελοίοι αφού στα σχόλιά τους βιάστηκαν να μιλήσουν για πιέσεις, χωρίς να γνωρίζουν οι αφελείς και οι πολιτικά αγράμματοι για τα της Νάξου, ξαναβγάζουμε στον αέρα την δημοσκόπηση με λιγότερες επιλογές για να μην μπερδέψουμε κάποιους....
Ας ελπίσουμε ότι εκεί στα στέκια του Γαλατσίου που συχνάζουν να ξοδεύουν κανένα ευρώ παραπάνω και να μιλάνε λίγο παραπάνω στο κινητό με τους "φίλους" τους και πληροφοριοδότες τους... Είπαμε, πολλοί εξ Αθηνών πιστεύουν ότι γνωρίζουν τα της Νάξου ενώ όπως φαίνεται πολλές φορές δεν γνωρίζουν την τύφλα τους, αλλά έχουν ένα προσόν... Ενα μεγάλο προσόν. Είναι ανώνυμοι και μέσα από το πλήθος λές ότι κοτσάνα θες..."


Μπήκα στον πειρασμό κι εγώ να κάνω μια Δημο-σκόπηση... :-)

Σίγουρα όσο περνάει ο καιρός και πλησιάζουμε προς της δημοτικές εκλογές, θα ενταθεί το συνολικό κλίμα και πολλά θα ακούγονται χάριν εντυπώσεων. Αυτή τη στιγμή οι σίγουροι υποψήφιοι είναι ο Νίκος Μαράκης και ο Μανόλης Μαργαρίτης. Ακούγονται και άλλα ονόματα αλλά μοιάζουν φήμες. Εκπλήξεις δεν αποκλείονται. Έχουμε κατά νου πως θα ακούσουμε πολύ "ράδιο αρβύλα", πολλά θα γίνουν που δε θα τα μάθουμε και πολλά θα μάθουμε χωρίς να γίνουν.
Ακούσαμε για... παλαίστρες, καλά παιδιά, εμπειρία, νέο αίμα κλπ, χρίσματα κλπ κλπ.
Μια υπενθύμιση: Σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε τους ικανότερους που θεωρούμε πως θα κάνουν κάτι καλό για το μέλλον του νησιού . Όχι κόμμα. Φυσικά για τους (πιο) πολλούς αυτά είναι ψιλά γράμματα και το κόμμα είναι πάνω από όλα. Περαστικά.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ... ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ

Αφιερωμένο προς σκέψη σε κάθε αναγνώστη το παρακάτω κείμενο (το οποίο ξεχώρισα από τα διάφορα άλλα που διάβασα στα τοπικά μέσα):

Το άρθρο φιλοξενείται στο πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας "Το Βήμα της Νάξου" (4/3/2010 Φύλλο 54).
(Υπογράφεται από τον εκδότη - διευθυντή Στράτο Φουτάκογλου)

"O πρωθυπουργός της χώρας μας καταφέρνει αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος μας να πείσει ότι αγωνίζεται με αίσθημα ευθύνης, φιλότιμο, ανάστημα, κοινωνική ευαισθησία και πάνω από όλα με αγάπη για τον τόπο, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.
Λύσεις που δεν θα βγάλουν απλά την Ελλάδα από μια μεγάλη περιπέτεια που έχει περιπέσει, αλλά ταυτόχρονα θα την βγάλουν οριστικά από τη μιζέρια, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Δεν θα ξεχάσω το συμπατριώτη μας Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, όταν έλεγε στην προεκλογική του ομιλία στη Σύρο <>
Ναι αγαπητέ μας Γιάννη, όλοι σας μας κάνετε υπερήφανους γιατί δουλεύετε με μόχθο, με πείσμα για να πετύχετε, με όραμα, με σχέδιο και με τις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου.
Το ακούσαμε από το στόμα του γιού του <> και για να υπάρχει Εθνική Ανεξαρτησία χρειάζονται θυσίες. Ναι οι Έλληνες όσο και αν έχουν καλομάθει είναι έτοιμοι, όπως και το έκαναν κάθε φορά που χρειάστηκε, να το κάνουν και τώρα. Θα θυσιαστούν και όπως κάθε φορά έτσι και τώρα θα είναι στο τέλος νικητές."

Είμαστε καλομαθημένοι; Μπορεί. Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε; Γιατί όμως; Μήπως για ιδανικά, για αξίες, για θεσμούς; Γιατί κάθε φορά που θυσιαζόμασταν ως λαός, για αυτά δίναμε και τη ζωή μας ακόμη. Για ποιό λόγο να θυσιαστούμε τώρα; Για να απολαύσουν τα χρήματα όσοι τα σπατάλησαν, τα κακοδιαχειρήστηκαν και μας υπερχρέωσαν ως χώρα; Γιατί εμείς να πληρώσουμε τα "σπασμένα", γιατί εμείς να στερηθούμε, γιατί εμείς θα πρέπει για πολλά χρόνια να ζούμε μια ζωή μίζερη και στερημένη; Όχι. Να πληρώσουν όσοι - για δεκαετίες - μας οδήγησαν εδώ που φτάσαμε.
Να δοθεί ένα αίσθημα δικαιοσύνης στον κόσμο που του ζητούν να θυσιαστεί. Δεν είναι λαϊκισμός. Είναι απόλυτα δίκαιο και κοινό αίσθημα. Ποιός πιστεύει πως θα βγεί αποτέλεσμα από... εξεταστικές επιτροπές; Ας θυσιαστούν επιτέλους κάποιοι (έστω) από αυτούς που πραγματικά φταίνε!