Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ON-LINE

(Αναδημοσίευση από το http://yakoumis.blogspot.com/2010/09/blog-post_30.html)
ΟΙ ΝΑΞΙΩΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΛΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ, ΦΥΛΛΟ 191, ΣΑΒΒΑΤΟ 25/9/2010 (ΣΕΛΙΔΑ 20)

του Ιάκωβου Β. Γιακουμή

Χημικού Μηχανικού Ε.Μ.Π.
Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

"Το κύμα της μεγάλης φυγής του πληθυσμού από την Νάξο, στις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70 κυρίως προς την Αθήνα, αλλά και προς την Αμερική και την Αυστραλία, δημιούργησε κοινότητες Ναξιωτών, οι οποίες μακριά από την γενέθλια γη εργάστηκαν, προόδευσαν και δημιούργησαν οικογένειες και περιουσίες. Η πιο σημαντική κοινότητα Ναξιωτών δημιουργήθηκε στο Γαλάτσι και την Άνω Κυψέλη. Η κοινότητα αυτή κράτησε ισχυρούς τους δεσμούς της με την Νάξο καθώς οργανώθηκε σε Συλλόγους, ανά χωριό καταγωγής, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να διατηρηθούν τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις του νησιού, αλλά και να μεταλαμπαδευτεί η αγάπη για το νησί και στα Ναξιωτάκια Δεύτερης (και τώρα Τρίτης) Γενιάς. Δεν είναι τυχαίο πως τα Χορευτικά Τμήματα των πιο δραστήριων Συλλόγων σφύζουν από νεολαιίστικη ζωή, ενώ οι λέσχες τους γίνονται συχνά-πυκνά τόποι συνάντησης παλιών φίλων και συμμαθητών, όπου εν μέσω ρακής ή βραστής γίδας (ζούλας), επανέρχονται στο θυμικό και εξιστορούνται περιστατικά από τις εποχές που τα χωριά μας έσφυζαν από ζωή.

Η ιδιότητα του Ναξιώτη Δεύτερης Γενιάς είναι, για πολλούς από εμάς, ένας τιμητικός τίτλος που τον αναδεικνύουμε σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, επαγγελματικής και πολιτικής μας δραστηριότητας. Η αγάπη προς το νησί και τους ανθρώπους (μας) που ζουν εκεί αποδεικνύεται με πράξεις που δεν είναι συνηθισμένες σε άλλες περιοχές της Ελλάδας: με την επιμέλεια ανακαίνισης του πατρικού σπιτιού (κρατώντας, όσο είναι δυνατόν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του), με την συχνή επίσκεψη στο νησί (και όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και με άλλες αφορμές, όπως το Πάσχα, οι Απόκριες, τα Λιομαζώματα), με την παρότρυνση των νέων παιδιών να πηγαίνουν στους Συλλόγους για να μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς και να αποκτούν Ναξιώτες φίλους και με την σημαντική βοήθεια που έδωσαν και δίνουν προς το νησί όλοι οι Ναξιώτες που έχουν ή πέρασαν από θέσεις ευθύνης. Τέλος, το όνειρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ναξιωτών που άφησαν το νησί στα δύσκολα οικονομικά χρόνια των προηγούμενων δεκαετιών είναι: «Να πάρομε την σύνταξη και να κατοικήσομε μόνιμα στο χωριό μας».

Σήμερα, λοιπόν, που οι αποστάσεις έχουν μικρύνει (η Νάξος έχει καθημερινή και γρήγορη επικοινωνία με τον Πειραιά με περισσότερα από δύο δρομολόγια, ακόμη και τον χειμώνα), που οι νέες τεχνολογίες (ίντερνετ, ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, κ.α.) μας επιτρέπουν να ενημερωνόμαστε και να παρεμβαίνουμε στα τεκταινόμενα του νησιού με πολύ γρήγορους ρυθμούς και που οι επιχειρηματικές δυνατότητες του νησιού έχουν πολλαπλασιαστεί, είναι ανάγκη να συμμετέχουν οι Ναξιώτες Δεύτερης Γενιάς στην επεξεργασία και την λήψη των αποφάσεων του Νέου Δήμου-Κυβερνείου (όπως χαρακτηρίζονται από την Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, ευρέως γνωστή ως «Καλλικράτης», οι νησιωτικοί δήμοι) Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Άλλωστε, ο πολυνησιακός και ορεινός χαρακτήρας του νέου Δήμου, που τον κάνουν μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, δεν επιτρέπει σε κανέναν από εμάς να μείνει παθητικός και αδιάφορος παρακολουθητής των εξελίξεων. Οι Ναξιώτες Δεύτερης Γενιάς, πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους μόνιμους κατοίκους (που άλλωστε γνωρίζουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι), μπορούν να παρέχουν με τις εμπειρίες και τις ιδέες τους μία διαφορετική οπτική στην επίλυση των προβλημάτων.

Με τις σκέψεις αυτές κατά νου, αποφάσισα να συμμετάσχω στα κοινά της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, αποδεχόμενος την πρόταση του νυν Δημάρχου Νάξου κ. Νίκου Μαράκη για συμπαράταξη όλων μας προς την κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης του συνόλου της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, κατερχόμενος στον πολιτικό στίβο ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του.

Όραμα και απαίτησή μου είναι να αλλάξουμε ταχύτητα (και σε μερικές περιπτώσεις οπτική) για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας. Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων των νησιών μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την βελτίωση των υποδομών (δρόμοι, λιμάνι, αεροδρόμιο), των υπηρεσιών υγείας και παιδείας και των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου (πολιτισμός, αθλητισμός, παράδοση) σε συνδυασμό με την βελτίωση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος (χωροταξία, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ανακύκλωση) είναι η προτεραιότητά μου και ο λόγος εμπλοκής μου με τα κοινά των νησιών μας.

Βιογραφικά στοιχεία μου μπορούν να βρεθούν στο προσωπικό μου ιστοχώρο (blog): yakoumis.blogspot.com και στην σελίδα μου στο facebook. Οι ιστοσελίδες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διαδικτυακοί χώροι ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμού για τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους των νησιών μας."

Σχόλιο: Σέβομαι την προσπάθειά σας κύριε Γιακουμή να δικαιολογήσετε την κάθοδό σας στις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές. Τους ακριβείς λόγους τους ξέρετε μόνο εσείς και -δικαίωμά σας είναι- να είσαστε υποψήφιος. Όμως δεν μπορώ να θεωρήσω σοβαρό το επιχείρημα του ότι "η Νάξος έχει καθημερινή και γρήγορη επικοινωνία με τον Πειραιά με περισσότερα από δύο δρομολόγια, ακόμη και τον χειμώνα" ίσως επειδή δε μας επισκέπτεστε συχνά το χειμώνα - ως νησιώτης (εκ καταγωγής) θα ξέρετε ίσως τα "απαγορευτικά" τα οποία δεν "πέφτουν" όποτε εμείς -δεν- θα ταξιδέψουμε. Είναι δύσκολο ακόμα και για ένα μόνιμο κάτοικο - ελεύθερο επαγγελματία να παρακολουθήσει δημοτικά συμβούλια λόγω πίεσης χρόνου, πόσο μάλλον να ζει στην Αθήνα και να πρέπει να "πετάγεται" για να συμμετάσχει. Με την ίδια λογική είναι πιο εύκολο για ένα βουλευτή να μένει... Λονδίνο και να "πετάγεται" (σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι Πειραιά - Νάξο) στη βουλή όποτε υπάρχει σοβαρό -τουλάχιστον- θέμα προς συζήτηση.

Όσον αφορά το επιχείρημά σας "οι νέες τεχνολογίες (ίντερνετ, ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, κ.α.) μας επιτρέπουν να ενημερωνόμαστε και να παρεμβαίνουμε στα τεκταινόμενα του νησιού με πολύ γρήγορους ρυθμούς" είναι επιχείρημα... εικονικής πραγματικότητας - Μπορεί πολλοί πχ να έμαθαν εκτός Νάξου πως έσπασαν οι αγωγοί το καλοκαίρι στον Άγιο Γεώργιο, όμως δε... μύρισαν το αποτέλεσμα, ούτε κολύμπησαν στα λύματα. Οι τεχνολογία δεν υποκαθιστά την πραγματική ζωή σε ένα τόπο. Η Νάξος δεν είναι καρτ-ποστάλ, δεν είναι μόνο καλοκαίρι, θάλασσα, μπανάκια, διακοπές...

Είναι τόπος που αγαπάμε, μένουμε σε αυτόν όλο το χρόνο, ζούμε (με) τα προβλήματά του, λυπόμαστε για την εγκατάλειψη και την αδιαφορία που σίγουρα δεν αξίζει. Κλείνοντας και χωρίς να έχω καμία απαξιωτική διάθεση, αν επέλεγα ανάμεσα σε ετεροδημότη και μόνιμο υποψήφιο, θα προτιμούσα τον μόνιμο. Γιατί οι αποφάσεις που θα παίρνονται θα επηρεάζουν 365 μέρες το χρόνο τους μόνιμους κατοίκους και όχι 15 -ή έστω κάποιες παραπάνω - που περνά ένας ετεροδημότης στον τόπο του. Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

5 σχόλια:

Ιάκωβος είπε...

Αγαπητέ φίλε Naxiest,
Καταρχάς θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που συμπεριέλαβες το άρθρο μου στις αναρτήσεις σου καθώς και για το σχόλιό σου.

Η κυρίαρχη διαφωνία μου με το σχόλιό σου είναι ότι εγώ πιστεύω ότι δεν περισσεύει κανένας που μπορεί και έχει την διάθεση να βοηθήσει το νησί... ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης και τόπου διαμονής. Το ζητούμενο είναι νέοι, άξιοι και με παιδεία εκπρόσωποι των απανταχού Ναξιακών Κοινοτήτων να βοηθούν το νησί από το όποιο μετερίζι. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός συγγραφής του άρθρου, σε αντίθεση με τις ξεπερασμένες από την εποχή αντιλήψεις του περιορισμού του νησιού και των ανθρώπων του στα στενά γεωγραφικά του όρια. Ως νέος άνθρωπος πιστεύω ότι οι αποστάσεις έχουν όντως μικρύνει και ότι με την βοήθεια της σωστής χρήσης της τεχνολογίας μπορούν και άνθρωποι εκτός του νησιού να το βοηθήσουν (π.χ. δεν νομίζω να αρνιόταν κανένας την βοήθεια των Ναξιωτών υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή μένουν στις Βρυξέλλες - η ενεργοποίηση των οποίων θα πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα μελήματα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων).

Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά (και ξεπερνώντας τα σχόλια ότι αντιμετωπίζω το νησί ως καρτ-ποστάλ - όσοι γνωρίζουν εμένα και την διαδρομή μου ξέρουν τους αγώνες που δίνω καθημερινά μέσα από τους Συλλόγους και την ΟΝΑΣ για τα προβλήματα του νησιού - άλλωστε και εσύ έχεις σχολιάσει μία από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες μου για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ των Κυκλάδων) έχω δηλώσει κατηγορηματικά ότι εάν με τιμήσει ο λαός της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων με την εμπιστοσύνη του - η θέση μου θα είναι στο νησί προκειμένου να μπορώ να ανταπεξέλθω με το καλύτερο δυνατόν τρόπο στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που θα έχω ως Δημοτικός Σύμβουλος.

Φιλικά, Ιάκωβος Γιακουμής

Naxiest είπε...

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από τα απτελέσματα των πράξεών του. Εύχομαι καλή επιτυχία σε εκλογές που τα κόμματα δεν θα έπρεπε να έχουν ΚΑΜΜΙΑ εμπλοκή.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΓΙΑΚΟΥΜΗ, ΕΧΕΤΕ Ή ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΡΗΓΑ?
ΕΠΗΡΕΑΣΤΙΚΑΤΕ Ή ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΡΑΚΗ?
ΠΟΣΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΚΤΕΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ?
ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΤΗΣ 6/10/2010 Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΠΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΤΑΣΘΑΛΙΕΣ ΤΟΥ Π.Ο.Δ.Ν., ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ?
ΕΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΑΥΤΟ?
ΜΠΟΡΏ ΝΑ ΣΑΣ ΓΡΑΨΩ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΡΑΚΗ ΕΝΩ ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ Α4.
ΣΑΣ ΡΩΤΌ ΛΟΙΠΟΝ:
ΔΕΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΑΥΤΑ ΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ?
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ?
ΕΧΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΡΑΚΗ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΞΟΥ?
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΑΣ.

Α.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη η φωτό σου Γιακουμή με το Ρήγα και το Μαράκη. Κούνα το κεφάλι σου και ξεκόλλα από το κόμμα. Τι έχεις να μας πεις πέρα από το ΠΑΣΟΚ? Λες πως θες να αλλάξεις ταχύτητα? Άτυχο. Με την όπισθεν θέλεις να μας πάς? Γιατί αν ερχόσουν Νάξο θα έβλεπες πως 4 χρόνια έχουμε βαλτώσει.

Ανώνυμος είπε...

http://zoomyk.blogspot.com/2010/10/18102010.html

Αθήνα 18/10/2010 ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

Θέμα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ

Πληροφορήθηκα ότι, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος ενός εκ των εκλογικών συνδυασμών που συμμετέχουν στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία της αυτοδιοίκησης για την Μύκονο, έχει συμπεριλάβει φωτογραφία μου στο φυλλάδιο της διαφημιστικής του προβολής.
Επειδή η περίοδος που διανύουμε, προσφέρεται για την δημιουργία εντυπώσεων και την εξαγωγή εσφαλμένων συμπερασμάτων, επιθυμώ να δηλώσω κατηγορηματικά, ότι ούτε ερωτήθηκα, ούτε έδωσα την έγκριση μου σε οποιονδήποτε για να χρησιμοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο το πρόσωπο μου με στόχο να αποκομίσει εκλογικά οφέλη."

ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ?