(Αναδημοσίευση από την "Ελευθεροτυπία" 24/10/10)
Η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στα κόμματα φαίνεται ότι θα εκφραστεί και στις κάλπες. Λιγότερο από κάθε άλλη φορά, το χρίσμα σε υποψηφίους δεν φαίνεται να προσδίδει ψήφους, αντιθέτως μοιάζει με τροχοπέδη.
Μένει όμως να φανεί τι τελικά θα βγάλουν οι κάλπες. Οι δημοσκόποι μοιάζουν να σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς η εξίσωση που θα καθορίσει τις επιλογές του πολίτη έχει πολλές μεταβλητές. Και αυτές, τελούν υπό διαμόρφωση μέχρι και την τελευταία στιγμή.
«Οι εκλογές γίνονται σε μια περίεργη συγκυρία για τη χώρα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης εν μέσω τρόικας και μνημονίου. Δεν μπορούμε να απομονώσουμε τις εκλογές, σαν να βρίσκονται σε γυάλα» διαπιστώνει ο Δ. Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της MRB. «Το μοντέλο διαβίωσης των Ελλήνων αλλάζει. Οι θεσμοί νοσούν μηδενός εξαιρουμένου, υπάρχει παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης. Το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα βλέποντας ότι η προσπάθεια που κάνει δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα», συμπληρώνει. Το ζητούμενο, όμως, είναι «με ποιο όχημα» θα στείλει το μήνυμά του. «Οι αντισυστημικές ψήφοι έχουν πολιτικές και ηθικές πλευρές. Ο ψηφοφόρος θέλει να είναι ήσυχος με την ιδεολογική του συνείδηση και τα αποτελέσματα της κρίσης, που βιώνει και τον πονάει. Απέναντι στην ομάδα των αντισυστημικών επιλογών -των αντιμνημονιακών- διαμορφώνεται μια δεύτερη "φυλή" αντισυστημικών υποψηφίων, που έχουν να κάνουν και με τα προβλήματα της καθημερινότητας και προβάλλουν συντεταγμένη συνταγή επίλυσης των προβλημάτων. Το ζήτημα είναι εάν, παρά τη δυναμική που εμφανίζουν, αρκεί ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες», σημειώνει.
Την εκτίμηση ότι οι «ανεξάρτητοι» διαγράφουν μια πάρα πολύ καλή πορεία κάνει ο Χρ. Βερναρδάκης από τη VPRC. «Μερικοί προβάλλουν ως φαβορί για να κερδίσουν στην τελική μάχη», συμπληρώνει ο ίδιος και διαπιστώνει ότι αυτό είναι απόρροια της «κρίσης και της απαξίωσης των μεγάλων κομμάτων. Εισπράττουν την πολιτική διαμαρτυρία που εκφράζεται σήμερα μέσα στην κοινωνία».
«Οι πολίτες βλέπουν με άλλο μάτι τα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια. Το ζήτημα, όμως, είναι οι ίδιοι οι υποψήφιοι να πείσουν πόσο ανεξάρτητοι τελικά είναι», σημειώνει ο Θ. Γεράκης. «Σε αντίθεση με άλλες φορές, τα κομματικά χρίσματα δεν δίνουν "προίκα". Τώρα φαίνεται να αφαιρούν, παρά να προσθέτουν ψήφους. Δεν μοιάζει απίθανο τη δεύτερη Κυριακή να δημιουργηθούν συσπειρώσεις απέναντι στους κομματικούς υποψηφίους», προσθέτει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MARC. «Ενδεχομένως ισχυρά ονόματα θα αναμετρηθούν με το "αντιμνημονιακό" μέτωπο». Προσθέτει ότι υπεισέρχονται πολλές παράμετροι, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί ένα καθαρό διακύβευμα για τις εκλογές. «Σε αντίθεση με άλλες φορές, που ένα ποσοστό της τάξης του 15% αποφάσιζε την ημέρα των εκλογών, τώρα το 30% φαίνεται να μην έχει αποφασίσει όχι μόνο ποιον θα ψηφίσει, αλλά και εάν θα πάει στις κάλπες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου