Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΒΛΑΒΕΡΟ ΤΟ... ΣΙΝΕΜΑ;

Καλά, όχι το σινεμά... το ποπ-κορν που το συνοδεύει.

Επικίνδυνο για την καρδιά το ποπ-κορν;
(Πηγή: Reuters)
Αμερικανική μελέτη, που διεξήχθη μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποπ- κορν πολλών κινηματογραφικών αιθουσών και θεάτρων, έδειξε ότι η κατανάλωση του εν λόγω τροφίμου σε συνδυασμό με κάποιο αναψυκτικό, ισοδυναμεί με τη βρώση τριών μεγάλων χάμπουργκερ, τα οποία έχουν περιχυθεί με μια ντουζίνα κουταλιές βούτυρο.
Η εργαστηριακή ανάλυση, που έγινε από το Center of Science and Public Interest (CSPI), των σνάκ που πωλούνται στους κινηματογράφους αποκάλυψε ότι ένα σακουλάκι ποπ- κορν μεσαίου μεγέθους και ένα αναψυκτικό περιέχουν 1160 θερμίδες και κορεσμένο λίπος 60 γραμμαρίων (ίσως και περισσότερο κάποιες φορές). Ποσότητα που ισοδυναμεί με φυσιολογική κατανάλωση τροφής τριών ημερών!
"Ποιος θα περίμενε 1200 θερμίδες και, επιπλέον, επιβαρυντικό λίπος για την καρδιά τριών ημερών μέσα σε ένα σακουλάκι ποπ-κορν και ένα κουτάκι αναψυκτικού; Το λίπος που περιέχεται στην εν λόγω τροφή είναι ίσο με μια ράβδο βουτύρου και οι θερμίδες ισοδυναμούν με δύο ράβδους βουτύρου», δήλωσε η ανώτερη διατροφολόγος του CSPI, Jayne Hurley, σε συνέντευξή της.
"Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τρώει μια πολύ μικρή ποσότητα τροφής άνευ σημασίας, αλλά στην ουσία καταναλώνει μια επιβαρυντική τεράστια ποσότητα», συμπληρώνει. Η ίδια ανέφερε ακόμη, ότι το να μοιράζεται αυτή η ποσότητα μεταξύ δύο ατόμων, σημαίνει ότι γίνεται κατανάλωση κορεσμένου λίπους, αυτού που φράσει τις αρτηρίες και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, μιας ολόκληρης ημέρας σε ένα και μόνο σνακ.
Επιπροσθέτως, αν κανείς προσθέσει και λιωμένο τυρί ή έξτρα βούτυρο πάνω από τα ποπ- κορν του, αυτόματα αυξάνονται κατά πολύ οι θερμίδες και το κορεσμένο λίπος. "Το να ζητάμε εξτρά υλικά στα ποπ-κορν μας είναι σα να προσθέτουμε επιπλέον λάδι στις τηγανιτές μας πατάτες", καταλήγει η διατροφολόγος.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ


Μην πιστεύετε όσα βλέπετε με τα μάτια σας. Μερικά είναι... ψευδαισθήσεις!

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ

Ο χρόνος προς τις δημοτικές εκλογές κυλάει αντίστροφα... Αναμένονται εξελίξεις σε πρόσωπα υποχηφίων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα δηλώσεις των μέχρι τώρα υποψηφίων σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές. Σίγουρα ονόματα έχουμε μέχρι τώρα το Νίκο Μαράκη ενώ ακούγεται η πιθανή υποψηφιότητα του Βασίλη Κόκκοτα.
Ο πρώτος, τωρινός δήμαρχος Νάξου και ο δεύτερος, πρώην επί πολλά έτη.
Ελπίζω και σε νέα ονόματα γιατί άνθρωποι υπάρχουν, το θέμα είναι όμως εάν θέλουν (και μπορούν) να ασχοληθούν... Η Νάξος είτε με δύο Δήμους, είτε με ένα μητροπολιτικό Δήμο, χρειάζεται νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά για να διορθωθούν πολλά και να πάει το νησί μπροστά σε εποχές δύσκολες. Το νησί μας απαιτεί την προσοχή που του αξίζει.

Ας δούμε τι λένε συνοπτικά οι μέχρι τώρα υποψήφιοι δήμαρχοι:

Νίκος Μαράκης (απόσπασμα από την εφημ. Κυκλαδική 3/2/2010)
"Κάποια στιγμή θα πρέπει να ασχοληθούμε όλοι με τις εκλογές… Ακούω για γκάλοπ… Κάτι μου λένε αλλά δεν ξέρω τι γίνεται… Εκείνο που γράψατε…, το 80%, που κάποιοι νομίζουν ότι είναι επιφανειακό, έτσι είναι… Εγώ το είπα και έτσι είναι… Δεν ξέρω…, κάτι μου είπανε για τα μπλογκ κ.λπ. Εγώ, το γκάλοπ το κάνω καθημερινά και στην επικοινωνία μου με τον κόσμο…
Ακούστε… Εγώ ούτε για πρώτη χρονιά μετείχα στις πίτες και στους χορούς. Ήμουνα πάντα κοντά σε αυτές τις εκδηλώσεις, γιατί οποιοσδήποτε αιρετός αναζητάει αυτές για να μπορεί να έχει μια επικοινωνία με τον κόσμο, με τους συμπολίτες μας και ψηφοφόρους μας… Εκείνο που εντυπωσιάζει είναι κάποιοι τυχάρπαστοι που ξαφνικά μάθανε τον τρόπο να βλέπουν τον κόσμο. Εγώ,. Λοιπόν, δηλώνω κατηγορηματικά Η παλαίστρα είναι ανοιχτή, όποιος γουστάρει μπαίνει και παλεύει αλλά όλες οι παλαίστρες έχουνε και κάποιους κανόνες που αφορούν την ιστορία, το παρελθόν, δηλαδή, το παρόν και το μέλλον, έτσι, και εν πάση περιπτώσει αγγίζουνε και τα θέματα της ηθικής τάξης και τα θέματα της αναγνώρισης από την κοινωνία… Και έτσι δίνεται ο αγώνας. Με βάση αυτά λοιπόν, με οποιονδήποτε μπαίνει ζήτημα είμαι έτοιμος να αναμετρηθώ…
Ερώτηση: Και με τον κ. Κόκκοτα;
Απάντηση: Με οποιονδήποτε. Έτσι… Και μη μιλάμε για κομματικές ομπρέλες και άλλα τέτοια τώρα… Και επειδή είμαι εύσωμος η ομπρέλα σκιάζει μόνο εμένα. Δεν χωράνε άλλοι… Και μιλώ για την ομπρέλα της κοινωνίας. Έτσι; Σεμνά και ταπεινά, λοιπόν… Αυτό το λέει ο Μαράκης…"

Βασίλης Κόκκοτας (συνέντευξη στον Ρ/Σ "Μεσόγειος" 5/2/2010)
"Προσωπικά θα μιλήσω στον κατάλληλο χρόνο…" δίνοντας υπόσταση στις φήμες που ακούγονται εδώ και καιρό. Προσδιόρισε μάλιστα το χρόνο που θα αναφερθεί στην υποψηφιότητά του, όταν ψηφιστεί ο νόμος για τους νέους κατά "Καλλικράτη" Δήμους, για να μελετήσει τη μορφή και τις αρμοδιότητές τους. Αναφερόμενος στην ιδέα για μητροπολιτικό Ναξιακό Δήμο, τόνισε ότι είναι ανάγκη να ληφθεί υπόψη η ιδιομορφία των νησιών μας, όταν λειτουργήσει ένας τέτοιος Δήμος. Χαρακτήρισε μάλλιστα σαν πρόκληση, για κάθε αυτοδιοικητικό, το νέο θεσμό και ευχαρίστησε αυτούς που με την ευκαιρία του νέου Καποδίστρια αναφέρονται στο όνομά του… και απαιτούν να ηγηθεί της νέας προσπάθειας. "Στην Αθήνα είμαι αλλά η σκέψη μου είναι στη Νάξο".

Άρχισαν λοιπόν τα όργανα! Θα δούμε ποιοί θα "γουστάρουνε" να ανεβούνε στην... πίστα, να τραγουδήσουν αυτοί και να... χορέψουν όλους εμάς που θα χτυπάμε παλαμάκια και ελπίζω όχι το... κεφάλι μας!