Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΙΔΕΩΝ

του Άκη Πυρπιλίδη

Αδέλφια η χρεοκοπία είναι πρό των πυλών καί κατά την γνώμη μου είναι απλά θέμα χρόνου. Όσα ευρώ και να πάρουμε το βαρέλι δεν έχει πάτο. Πήραμε λοιπόν και την 6η δόση. Μετά; Πάλι απειλές; Πάλι έκτακτα μέτρα; Τα λαμόγια της Ευρώπης που μας κατεύθυναν τεχνιέντος στην νομισματική μας ενοποίηση, για να αυξηθεί έτσι η παραγωγή τους, αλλά και να μειώσουν την ανεργία στα κράτη τους, κατάφεραν να μας κάνουν να καταναλώνουμε ασύστολα, και να δανειζόμαστε από τους ιδίους με ληστρικά επιτόκια. Τα δικά μας λαμόγια από την άλλη, έκαναν αυτό που ήξεραν. Τσακωνόντουσαν στα τηλεοπτικά παράθυρα κατηγορώντας ο ένας τόν άλλον, για τό ποιός έφαγε τά πιό πολλά.

Ο Πάγκαλος ήταν… απολαυστικός. Μαζί τα φάγαμε δήλωσε. Εννοώντας ότι από τα 100.000.000 της Siemens έχω φάει και εγώ. Αυτά να τά λές σε αυτούς πού διόριζες εν μία νυκτί. Κάτω οι μισθοί, κάτω οι συντάξεις. Σχολεία χωρίς βιβλία. Περιπολικά χωρίς βενζίνες, νοσοκομεία χωρίς αναλώσιμα. Οι 300 συνεχίζουν όμως νά λαμβάνουν τις μισθάρες τους κανονικά. Ολοι κονομιμένοι πλήν ελαχίστων.

Ο λαός δεν έχει φράγκο και ως εκ τούτου το μόνο που ίσως πάρουν είναι μία μερίδα αμελέτητα . Ήρθε η έκτακτη εισφορά, η περαίωση, η Δεή με τους φόρους ακινήτων, και δεν εχεις να δώσεις. Τι θα σου κάνουν; Κύριε δεν έχω . Καταλαβαίνεις; Θα μού κόψεις τό φώς; Αυτά να τα λέτε στα ανήλικα. Καταθέτω στο παρακαταθηκών και δανείων, το ισόποσο για το ρεύμα μόνον, και πάμε στον Άρειο Πάγο αν έχεις κότσια. Θα με πάς φυλακή; Απαγορεύετε η προσωποκράτηση. ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΤΑΦΑΓΑΝ ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΞΩ! ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΑΝΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ.

Οι εταίροι δεν ήθελαν να βγούμε από την Ευρώπη πριν μαζέψουν κάνα φράγκο.

Σκέφτηκαν λοιπόν, ότι αν μας δάνειζαν και άλλα ευρώ με ψηλά επιτόκια, ίσως έπαιρναν πίσω τα παλιά δανεικά. Η την Ακρόπολη, την Ρόδο, άντε την Μύκονο. Και να τα μνημόνια, να τα μεσοπρόθεσμα. Ο λαός ζητάει δημοψήφισμα. Σιγά μην τον ακούσουν. Το σχέδιο έχει ξεκινήσει. ΓΔΥΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Πρός το παρόν όμως συνεχίζουμε να ζούμε με δανεικά. Άρχισαν και τα ξανθά να ξυπνάνε.

Σκέφτηκε λοιπόν ο πονηρός ο φιλανδός. Ρε σείς ο Ελληνας μας δουλεύει και δεν πρόκειται να δώσει πίσω τίποτα. Ο Γερμανάκος από την άλλη, πού τρέμει μην τυχόν και βαρέσουμε κανόνι, έβγαλε προγράμματα γιά φωτοβολταικά με συμφέρουσα τιμή κιλοβατώρας. Έρεξε ο Ελληνας να πάρει δάνειο καί γέμισε την ταράτσα με καθρέφτες. Έλα μου όμως που όταν αγοράσει ο fritz την Δεή θα βγει μία μέρα και θα ρίξει τις τιμές με το έτσι θέλω. Το σχέδιο καλό. Τι του λείπει του fritz; Ηλιος καί ενέργεια. Η Ελλάδα θα του δώσει κι απ τά δυό. ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ.

Η Δεή λοιπόν δεν εισπράττει το χαράτσι. Ο Ελληνας δεν έχει άλλα. Τον ξεζούμισαν. Τά επιθυμητά αποτελέσματα δεν έρχονται. Τό ρολόι τής ευρώπης σταματάει στην Ελλάδα. ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ.

Στάση πληρωμών για λίγο, και μετά ΔΡΑΧΜΗ.

Το καλοκαίρι ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ από τουρίστες. Ο μαιντανός πάει πίσω στις 50 δραχμές και η τηλεόραση στις 300.000. Ο Ελληναράς συνεχίζει να πίνει τά ουζάκια του, ενώ τώρα κυκλοφορεί με ένα σκουριαζμένο fiatάκι. Στο ταμπλό εχει μια θολή φωτογραφία από την παλιά του PORCHE KAGIEN. Στό ψαράδικο δεν ξανακαθαρίζουν τά ψάρια της μαντάμ, καί η μαντάμ δεν ξαναφωνάζει αλβανίδα γιά να της καθαρίσει το σπίτι. Τά Malbooro ξαναγίνονται καρέλια,το ουίσκι ξαναγίνεται ρακί,και ο δημόσιος υπάλληλος ξανακούει το ανέκδοτο μέ τις τρείς και εξήντα.


Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα μας σηκώνει κεφάλι, αφού η βαριά της βιομηχανία πάει καλά. Αντε Ελληνες! Προετοιμαστείτε. Ερχεται τσουνάμι. Ερχεται θύελλα. Αλλά μασάμε εμείς; Θά αντέξουμε γιά νά τους τιμωρήσουμε. Πόλεμος είναι χωρίς όπλα. Αναδιανομή πλούτου. ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΑΙΩΣΗ... ΞΑΝΑ!

(Αναδημοσίευση από marketbeast)
Πέντε μέρες προθεσμία θα έχουν οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις για να αποδεχθούν την υπαγωγή τους στη νέα περαίωση, από τη στιγμή που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας.
Αυτό προβλέπεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών με την οποία παρατείνονται έως 31 Δεκεμβρίου 2012 οι προθεσμίες παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου ή πράξεων επιβολής φόρων τελών και εισφορών που λήγουν 31 Δεκεμβρίου 2011. Η παράταση, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, αφορά κάθε είδους προθεσμίες παραγραφής υποθέσεων, όπως υποθέσεις χρήσεων 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 και 2005, υποθέσεις με πλαστά ή εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία και στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.

Με την εγκύκλιο δίνονται οδηγίες προς τις εφορίες για τις διαδικασίες που θα ακολουθούν στην ενημέρωση των φορολογούμενων για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση.

Ειδικότερα τα βήματα θα είναι τα ακόλουθα:

- 1ον Οι εφορίες θα καλούν τηλεφωνικά τον επιτηδευματία για έλεγχο.
- 2ον Θα επιδίδεται στον φορολογούμενο το εκκαθαριστικό σημείωμα της περαίωσης.
- 3ον Εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα εντός προθεσμίας των πέντε ημερών, ο έλεγχος θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε.
- 4ον Εάν ο φορολογούμενος δεν αποδεχθεί το Εκκαθαριστικό Σημείωμα τότε θα ξεκινά ο έλεγχος.

Σημειώνεται ότι στη νέα ρύθμιση για την περαίωση που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι μπορούν να υπαχθούν όχι μόνο όσοι δεν είχαν αποδεχθεί την προηγούμενη ρύθμιση, αλλά και φορολογούμενοι που είχαν εξαιρεθεί από αυτήν. Πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις στις οποίες τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ και φθάνουν έως 40 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάγονται υποθέσεις των επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών όπως και οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων, οι οποίοι το 2008 διέθεταν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ. Επίσης υπάγονται υποθέσεις που αφορούν δηλώσεις των οικονομικών ετών 2007, 2008, 2009 και 2010 οι οποίες υπήχθησαν στις διατάξεις για τον αυτοέλεγχο και δεν είχε αρχίσει ο έλεγχος πριν τις 22 Αυγούστου 2011.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι προτεραιότητα στην επίδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της περαίωσης θα έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

1. Οι φορολογούμενοι με τον υψηλότερο τζίρο.
2. Όσοι είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη περαίωση επειδή είχαν ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας).
3. Οι φορολογούμενοι που από λάθος (των τραπεζών κλπ.) περαίωσαν λιγότερες χρήσεις από όσες ήθελαν στην προηγούμενη ρύθμιση.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΑΣ!

Όλη η Ελλάδα μιλάει για αυτό. Ουρές ήδη στα καταστήματα της ΔΕΗ. Ηρεμήστε. Εκμεταλλευθείτε το "παράθυρο" του νόμου... Μια πολύ απλή λύση εδώ. Δε θα πληρώσετε μία...
Δε θέλει κόπο... Θέλει τρόπο...

ΔΗΛΩΣΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ

Ουρές σχηματίζουν στις εφορίες οι πολίτες, οι οποίοι μαζί με την καταβολή της πρώτης δόσης της εισφοράς αλληλεγγύης καταθέτουν και δηλώσεις επιφύλαξης, αποσκοπώντας από τη μια στο να κηρυχθεί παράνομη η εισφορά και από την άλλη στην κατοχύρωση δικαιώματος επιστροφής των χρημάτων τους, αν η Δικαιοσύνη την κρίνει αντισυνταγματική.

Πρόκειται ουσιαστικά για την δημιουργία μιας πρώτης γραμμής νομικής άμυνας από την πλευρά των φορολογουμένων, οι οποίοι επικαλούνται μια σειρά από διατάξεις του Συντάγματος και υποστηρίζουν ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς είναι αντισυνταγματική. Οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι:

- Η εισφορά είναι αντισυνταγματική επειδή παραβιάζει την αρχή της μη αναδρομικής φορολόγησης των εισοδημάτων.

- Παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς για μερικά ευρώ παραπάνω εισόδημα προκαλείται υπέρμετρη επιβάρυνσηΠαραβιάζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι φορολογούνται και τα εισοδήματα που έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς, όπως τόκοι καταθέσεων, και

- Παραβιάζεται η αρχή της παροχής έννομης προστασίας στους φορολογούμενους επειδή η διάταξη του νόμου για την εισφορά ορίζει ότι η κατάθεση προσφυγής δεν αναστέλλει την πληρωμή της.


Η νομική άποψη: (Αναδημοσίευση από elawyer)

Κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο ένα κείμενο, το οποίο καλείται να υποβάλει στην εφορία κάθε φορολογούμενος που θα καταβάλει μεν την έκτακτη εισφορά αλλά διαφωνεί ως προς τη συνταγματικότητά της (βλ. εδώ).

Με το κείμενο αυτό, το οποίο φέρει τον τίτλο «επιφύλαξη κατά της εκτακτης εισφοράς», αναλύονται οι λόγοι αντισυνταγματικότητας του εν λόγω φορολογικού μέτρου και ο φορολογούμενος καταβάλει μεν το ποσό, αλλά ξεκαθαρίζει ότι επιφυλάσσεται να αναζητήσει το ποσό αυτό με προσφυγή στα Δικαστήρια.

Θεωρώ ότι τέτοιου είδους κινήσεις είναι νομικά αναποτελεσματικές, αν όχι κι επικίνδυνες σε έναν βαθμό, για τρεις λόγους.

1. Πρώτ’ απ’ όλα, κανένα συνταγματικό δικαίωμα τελεί υπό την προϋπόθεση κάποιας «ρητής επιφύλαξης». Αλοίμονο αν την ώρα που σε βασανίζουν πρέπει να δηλώσεις «συγγνώμη μισό λεπτό, επιφυλάσσομαι να αποζημιωθώ γι’ αυτό που θα μου κάνετε». Όποιος λοιπόν προσφύγει στο δικαστήριο και δικαιωθεί για την αντισυνταγματική εισφορά, θα αποζημιωθεί, ανεξάρτητα από το αν έχει υποβάλει «δήλωση» ή όχι. Η εφαρμογή του Συντάγματος δεν προϋποθέτει τέτοιου είδους διακηρύξεις και πανηγυρικές διατυπώσεις. Αρκεί να εκθέσεις lege artis την ευθύνη του Δημοσίου στο αρμόδιο δικαστήριο. Το αν θα δικαιωθείς (και κυρίως, το πότε) είναι φυσικά μια άλλη ιστορία.

2. Εάν, όμως, η υποβολή «δήλωσης επιφύλαξης» γίνει μια μόδα που γνωρίσει κάποια έκταση, αυτό θα προκαλέσει προσφεύγοντες δύο «ταχυτήτων». Οι δικηγόροι του Δημοσίου στις σχετικές δίκες ενδέχεται να αρχίσουν να αναζητούν εάν ο προσφεύγων είχε υποβάλει «δήλωση επιφύλαξης» ή όχι, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα δήθεν επιχείρημα εναντίον όσων προσφύγουν χωρίς να το έχουν κάνει. Και το επιχείρημα αυτό θα είναι νομικά αβάσιμο, αφού δεν προβλέπονται τέτοιου είδους επιφυλάξεις, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, τα δικαστήρια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κι αυτή την ένσταση. «Δεν είχε υποβάλει δήλωση», θα λέει το Δημόσιο σε όσους δεν ακολουθήσουν τη μόδα (το έκαναν παλιά και για το εφάπαξ κάποιες ΔΕΚΟ) , και άντε μετά ο δικηγόρος του προσφεύγοντος να πρέπει να πείσει για τα αυτονόητα και άντε μετά ο δικαστής να πρέπει να αιτιολογεί στην απόφασή του τα αυτονόητα (και πόσο αυτονόητα δεν ξέρω αν θα είναι για όλους) και να σου οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Οπότε η «δήλωση» περισσότερο πρόβλημα θα δημιουργήσει, παρά θα λύσει.

3. Ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι νομικά μεν δεν έχει κάποια επίπτωση (αν και παραπάνω εξήγησα πιθανές στρεβλώσεις), αλλά ότι αποτελεί μια μορφή μαζικής διαμαρτυρίας που από μόνη της ενέχει αυξημένη πολιτική σημασία και μας καθιστά ενεργούς πολίτες. Αυτή η προσέγγιση αγνοεί το πως λειτουργεί το Δημόσιο: ένας χαμηλόβαθμος υπάλληλος θα πρωτοκολλήσει και θα αρχειοθετήσει την αναφορά της δήλωσης και τελείωσε. Δεν πρόκειται στις εφορίες να φτιάξουν ειδικά αρχεία ή να βγάλουν στατιστικά ή να ασχοληθούν έστω προϊστάμενοι με το θέμα αυτό. Και από πλευράς σκοπιμότητας λοιπόν αποτελεί μια κλασική τρύπα στο νερό.

Θεωρώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει λόγος ταλαιπωρίας με την υποβολή άλλης μιας δήλωσης στην εφορία. Το ζητούμενο είναι η ετυμηγορία των δικαστηρίων επί του θέματος, οπότε εάν θέλει κάποιος να συμβάλει στην κήρυξη της αντισυνταγματικότητας, ο δρόμος είναι αυτός.