Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΓΙΔΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ

της Ιωάννας Φωτιάδη (kathimerini.gr) - Αναδημοσίευση απο Fraxio

Αιφνίδιο θάνατο βρήκε χθες (21 Οκτωβρίου) 13χρονος μαθητής στη Γαλήνη Νάξου στη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Το Γυμνάσιο της χώρας, όπως και πέρυσι, πραγματοποίησε ημερήσια εξόρμηση στη Γαλήνη, ένα χωριό 7 χλμ. από τη Νάξο. Τα παιδιά ξεχύθηκαν στο προαύλιο του σχολείου του χωριού, που για πολλά χρόνια έμενε κλειστό και φέτος ύστερα από πίεση των γονέων της περιοχής, άνοιξε και επαναλειτουργεί ως μονοθέσιο Δημοτικό με λίγους μαθητές.
Στο προαύλιο αυτό βρήκε τον θάνατο ο μικρός μαθητής.

Οι γονείς της Γαλήνης είχαν ζητήσει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον χώρο προτού ξεκινήσει η σχολική χρονιά: να επιδιορθωθούν οι τουαλέτες, να περιφραχθεί το προαύλιο και να αντικατασταθεί το διαλυμένο μεταλλικό τέρμα ποδοσφαίρου, που είχε ξεκολλήσει από το έδαφος και στερεωνόταν με κάποιες πέτρες. Τα δύο πρώτα αιτήματα εκπληρώθηκαν, το τέρμα, ωστόσο, παρέμεινε «εκκρεμές» και μετατράπηκε σε παγίδα θανάτου για τον μικρό μαθητή. Το παιδί ανυποψίαστο κρεμάστηκε από το τέρμα, το οποίο έπεσε πάνω του και με το βάρος του το σκότωσε. Το σχολείο προσωρινά έκλεισε και επικρατεί ανησυχία ότι αυτή η απόφαση θα είναι οριστική. Ωστόσο, όπως αυτόπτες μάρτυρες τονίζουν, το προαύλιο του σχολείου, όπου σκοτώθηκε το 13χρονο παιδί, είναι ένας ανοικτός κοινόχρηστος χώρος όπου ανέκαθεν τα παιδιά του χωριού έπαιζαν. «Το λουκέτο στο σχολείο δεν θα λύσει το πρόβλημα», τονίζουν κάτοικοι της περιοχής. «Το ζήτημα είναι να επιδιορθωθεί αυτό το τέρμα, ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα. Και πέρυσι, μολονότι ήταν εκτός λειτουργίας το Δημοτικό, η σχολική αυλή με τα διαλυμένα τέρματα ήταν ο τόπος όπου τα παιδιά της Χώρας έπαιξαν στην ημερήσια εκδρομή». Οι ντόπιοι ακόμη υποστηρίζουν ότι το ασθενοφόρο άργησε και ο μαθητής εκείτο αιμόφυρτος στο προαύλιο για μισή ώρα περίπου.
Η υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου επικοινώνησε με τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές και διέταξε να πραγματοποιηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες.

Σχόλια:

Προσέξτε τα δοκάρια του τέρματος και ειδικά το οριζόντιο που προκάλεσε το θάνατο του μικρού Παναγιώτη. Όσοι ανέφεραν περί προδιαγραφών, καταλληλότητας κλπ, κλπ, είναι ψεύτες.
Μεταλλικός "στραντζαριστός" σωλήνας με γωνίες και μεγάλο βάρος. Μια παγίδα - ένα φονικό όπλο που περίμενε θύμα. Το να αποδειχθεί θανατηφόρο ήταν θέμα χρόνου.
Ποιός υπέγραψε την παραλαβή αυτού του φονικού τέρματος και μάλιστα σε προαύλιο σχολείου;
Ποιoί επέτρεπαν την ύπαρξή του στο χώρο που παίχουν παιδάκια χρόνια τώρα;
Θα πληρώσουν όσοι έχουν ευθύνες; Μπα... να δείτε που θα περάσει στο "ντούκου" και αυτό όπως τόσα άλλα σε αυτή τη χώρα.

Παναγιώτη, μικρέ άγγελε καλό ταξίδι...
Κουράγιο στους δικούς σου που είναι οι μόνοι που ποτέ δε θα σε ξεχάσουν...

---------------------------------------------------------------------------------------


Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2009

Ψήφισμα του 15μελές συμβουλίου του Β΄ Γυμνασίου Νάξου.

Όπως κάθε χρόνο, σκοπός και της φετινής παρέλασης είναι να τιμήσουμε τους ανθρώπους που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή, για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι. Έπεσαν στο πεδίο της μάχης για να μπορούμε εμείς σε συνθήκες ελευθερίας και δημοκρατίας να οραματιζόμαστε, να ελπίζουμε, να αγωνιζόμαστε, για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο. Να αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε την ελευθερία και τη δημοκρατία, για τη σύγχρονη, αλλά και τις αυριανές γενιές.

Γιατί η δημοκρατία είναι οι συνθήκες εκείνες στις οποίες ο άνθρωπος μπορεί να αναπνεύσει, να ζήσει αξιοπρεπώς, να ζήσει σαν άνθρωπος. Είναι το πολίτευμα που σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Και η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό.

Ένας συμμαθητής μας χάθηκε πρόσφατα άδικα και τραγικά. Το πένθος έχει μαυρίζει τη ζωή μας. Αναρωτιόμαστε και προβληματιζόμαστε γύρω από το γεγονός.

Άραγε αυτοί που εκπροσωπούν τους θεσμούς της δημοκρατίας, οι οποίοι υπηρετούν τον πολίτη και προστατεύουν τα δικαιώματά του, με ύψιστο δικαίωμα αυτό της ζωής, προβληματίστηκαν;

Ευαισθητοποιήθηκαν;

Αίτημα μας είναι η ευαισθητοποίησή τους. Αίτημα μας είναι η δράση τους προς το καλύτερο για όλους.

Εμείς οι νέοι κοιτάμε μπροστά, συχωρούμε, αλλά δε ξεχνάμε αυτά που δεν πρέπει να ξεχάσουμε, αυτά που μας σημάδεψαν έτσι κι αλλιώς! Τα δυσάρεστα γεγονότα πρέπει να γίνονται κίνητρα για τη συνολική πρόοδο και τη βελτίωση της ζωής.

Το 15μελές συμβούλιο του Β΄ Γυμνασίου Νάξου.